Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 14 listopada 2025 08:48
Reklama

Szelki do pracy na wysokości - dlaczego warto

Posiadanie odpowiednich środków bezpieczeństwa przy pracach na wysokościach jest dobre nie tylko dla pracowników, ale także dla Twojej firmy. Wszelkie niezgodności co do wymogów przy pracy na wysokościach mogą słono kosztować każdą firmę, która specjalizuje się w tego typu pracach.
  • 02.06.2022 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Szelki do pracy na wysokości - dlaczego warto

W budownictwie zatrudnionych jest bardzo wiele ludzi i nie jest tajemnicą, że upadki stanowią poważne zagrożenie zawodowe w tej branży. Od wznoszenia wyższych pięter po prace przy oknach i świetlikach, konserwację dachu i wszystko pomiędzy wszędzie tam pracownicy wykonują swoją pracę na wysokościach.

 

Ponieważ nikt nie jest doskonały i zawsze może przydarzyć się jakiś wypadek, najlepszym sposobem, aby wszyscy byli bezpieczni jest egzekwowanie przepisów bezpieczeństwa, bez względu na wszystko. Podczas pracy na wysokości prawdopodobnie oznacza to używanie szelek zabezpieczających przed upadkiem.

 

Szelki do pracy na wysokości

 

Niektóre typowe sytuacje podczas pracy na wysokości, w których znajdują się pracownicy budowlani, obejmują:

 

-

 

Konstrukcja budowlana

 

-

 

Montaż i praca na rusztowaniach

 

-

 

Prace dachowe i konserwacja dachu

 

-

 

Prace rozbiórkowe

 

-

 

Praca przy oknach i świetlikach

 

Właśnie w tego typu sytuacjach szelki do pracy na wysokościach są niezbędne. Używanie szelek i smyczy chroniących przed upadkiem to mądry wybór. Niestety w każdym momencie może zdarzyć się wypadek, dlatego ważne jest, aby zachować czujność.

 

Zagrożenia w pracy na wysokościach

 

Oprócz oczywistego zagrożenia upadkiem istnieje kilka innych rzeczy, które mogą prowadzić do wypadków podczas pracy na wysokości. Nawet jeśli Twój zespół używa osobistego wyposażenia ochronnego, takiego jak szelki do pracy na wysokościach, oto kilka

 

niebezpieczeństw, których mogłeś nie wziąć pod uwagę:

 

-

 

źle skonstruowane rusztowanie

 

-

 

słabe lub uszkodzone punkty zaczepienia smyczy

 

-

 

niebezpiecznie zamocowane ładunki

 

-

 

odkryte dziury lub otwory

 

-

 

niesprzyjająca pogoda i gruz.

 

Praca na wysokościach — wymagania

 

Różne prace wymagają różnych środków ostrożności i systemów zabezpieczających przed upadkiem. Ważne jest, aby każda praca, która naraża pracowników na upadek z wysokości, wymagała wdrożenia jednego lub więcej z trzech podstawowych systemów zapobiegania upadkom:

 

 

-

 

siatki bezpieczeństwa — muszą być zainstalowane w taki sposób, aby uniemożliwiały kontakt z niższym poziomem lub wszelkimi przedmiotami na powierzchni,

 

-

 

osobiste systemy zabezpieczające przed upadkiem — istnieje kilka wymagań, które należy spełnić w odniesieniu do osobistych systemów zabezpieczających przed upadkiem. Mocowanie uprzęży powinno znajdować się na środku pleców pracownika, na wysokości ramion lub nad głową.

 

 

Inne wskazówki dotyczące prac na wysokościach

 

-

 

Szkolenie — każdy pracownik w Twojej firmie powinien przejść profesjonalne szkolenie przed podjęciem pracy na wysokościach. Szkolenie powinno obejmować takie zagadnienia jak: odpowiednie łączenie elementów stanowiących system powstrzymywania spadania, poprawne zakładanie i regulację szelek bezpieczeństwa, znajomość odpowiednich technik chroniących przed upadkiem z wysokości i rozwijanie tzw. kompetencji probezpiecznych.

 

-

 

Nadzór nad pracami wysokościowymi — zawsze powinna być wyznaczona osoba odpowiedzialna za nadzór prac w trudnych warunkach na wysokości.

 

-

 

Plan ratunkowy — warto przygotować wcześniej plan ratunkowy, tak aby potem w szybki i efektywny sposób pomóc poszkodowanemu pracownikowi.

--- Artykuł sponsorowany ---


zachmurzenie duże

Temperatura: 9°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1011 hPa
Wiatr: 7 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Coś jest na rzeczy ojciec wprowadził się do Jastrowie w latach pięćdziesiątych opowiadał że po wojnie w podwórzach tej piekarni lub okolicach znaleziono zwłoki ludzkie podtopione w szambieData dodania komentarza: 11.11.2025, 12:10Źródło komentarza: Zbrodnia w Jastrowiu - zapomniany obóz, zapomniana historiaAutor komentarza: Ukrainiec to ZDRAJA POLSKI-PODPALACZ I OSZUSTTreść komentarza: Fałszywa wiedza Ukraińca to KŁAMSTWO BEZCZELNE PRZECIW POLSKIM CZEKOLADKOM,CZEKOLADOM I WYROBOM CZEKOLADOWYM,KTÓRE SĄ Z NAJLEPSZEGO KAKAO .WEDEL I WAWEL MAJĄ NAJLEPSZE WYROBY NA ŚWIECIE. Ukraina to tylko podróbki na margarynie i duzo zapachów,żeby nie odróżnić smaku polskich i ukr podróbek. A mendy ukr.wypisują tu paszkwile przeciw polskim czekoladkom. Kupując,zawsze czytaj,kto wyprodukował aby nie nażreć się świńskich podróbek z Ukrainy.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:43Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: DanielTreść komentarza: Witaj, Jestem osobą, która oferuje pożyczki międzynarodowe. Mając kapitał, który zostanie wykorzystany do udzielania pożyczek między osobami fizycznymi w zakresie od 2 000 do 5 000 000 EUR w perspektywie krótko- i długoterminowej, wszystkim poważnym osobom będącym w rzeczywistej potrzebie, oprocentowanie wynosi 3% rocznie. „udzielanie pożyczek finansowych, kredytów na nieruchomości, kredytów inwestycyjnych, kredytów samochodowych, kredytów osobistych. Jestem dostępny, aby zadowolić moich klientów w ciągu maksymalnie 1 dnia od otrzymania formularza zapytania. Żadnej poważnej osoby do wstrzymania się Szybka odpowiedź: [email protected] WhatsApp; +37125977716Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:33Źródło komentarza: Groteskowe tłumaczenie się przedstawicieli władz powiatu złotowskiego!Autor komentarza: do JolciTreść komentarza: te czekoladki to są z z różnych tłuszczów plus zapach.W nich nie ma kakaa.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:25Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: co tu jeszcze robisz w Polsce? chcesz podpalac?Treść komentarza: pierdoły piszesz ukraińcu.won z PolskiData dodania komentarza: 10.11.2025, 11:18Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Wiedza to podstawaTreść komentarza: Słodycze z Ukrainy są bardzo dobre, dużo lepsze od ,,naszych" sprzedanych niemcom i szwajcarom markom, które nas trują takimi składnikami jak: syrop glukozowy, karmelizowany syrop cukrowy, skrobia sojowa DMO, GMO, Kwas cytrynowy (e 330) ,woskowina syntetyczna carnauba (e 903) , guma arabska (e 414),kwas mlekowy (e 270), aragen (e 407) ,aromat cytrynian trisodowy (E 331) , tłuszcz palmowy dekstryna , maltodekstryna , skrobia modyfikowana, cytrynian sodu (e 331) , koszenila/karminy (e 120) ,kurkumina (e 100(i)), dwutlenek tytanu (e 171) ,indygotyna (e 132),beta-apo-karotenal (e 160e) błękit brylantowy fcf (e 133) ,wosk carnauba (e 903) , estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (e 475) cukier karelizowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, laktoza, serwatka w proszku, skrobia, tłuszcz roślinny, substancja żelująca, emulgatory (lecytyna sojowa, E442), barwniki (E100, E120, E133, E160e, E171), dekstryny, substancja glazurująca (wosk carnauba), olej roślinny, sól, KOSZENILA OZNACZANA JEST SYMBOLEM E120, a inne funkcjonujące nazwy to karmina i kwas karminowy. Uwaga nie mylić z barwnikiem czerwień koszenilowa oznaczanym jako E124. Koszenila jest to naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego, więc wegetarianie i weganie nie powinni spożywać produktów barwionych koszenilą. Obecnie pozyskiwany jest z czerwców kaktusowych czyli czerwonych owadów pluskwiaków, zamieszkujących Amerykę Południową i Meksyk i jak sama nazwa wskazuje żyjących na kaktusach. Dawniej koszenila była również uzyskiwana z czerwców polskich, a w eksporcie barwnika, który wtedy stosowany był głównie w przemyśle tekstylnym, prym wiodła Rzeczpospolita Obojga Narodów. Po odkryciu w Ameryce czerwców kaktusowych, Polska produkcja zaczęła być wypierana przez tańszą nowość. Sam barwnik powstaje z ekstrakcji kwasu karminowego z ciała owada i zmieszaniu go z solami glinu lub wapnia. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Obecnie barwnik ten stosuje się w przemyśle spożywczym (napoje alkoholowe, sosy, nadzienia owocowe, mięsa, wypieki, jogurty i polewy) i kosmetycznym (cienie do powiek, szampony, tusze do rzęs) a jego wielką zaletą jest naturalne pochodzenie, dzięki czemu wyparł z użycia niektóre syntetyczne barwniki (np. alizarynę). Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może powodować m.in. wstrząs anafilaktyczny bądź katar sienny czy pokrzywkę. Koszenila w podsumowaniu: • stosowana jako środek odstraszający mrówki • nieodpowiednia dla wegetarian i wegan • działania niepożądane • surowiec może wywoływać obrzydzenie • produkcja powoduje cierpienie zwierząt (pluskwiaki to też zwierzęta) E 133 - BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF - syntetyczny niebieski barwnik stosowany przy produkcji napojów, produktów z żelatyny, płatków śniadaniowych, deserów i kremów do ciast a nawet groszku konserwowego. Efekty niepożądane np. reakcje alergiczn, nasilenie astmy czy pokrzywki. Błękit brylantowy E 133 może powodować silną reakcję alergiczną i podrażniać jelita. Jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Z tych względów jest zakazany w produkcji żywności np. w Szwajcarii. Barwnik ten kryje się niemalże we wszystkich słodyczach i napojach o intensywnie niebieskim kolorze. Występuje między innymi w tak popularnych produktach jak M&Ms czy Skittles oraz w smerfowych lodach. Jak się chronić? Największą niewiadomą są mocno kolorowe drażetki czy żelki na wagę i lody gałkowe, które są sprzedawane bez etykiet, a w składy nikt nie wnika. Tam mogą się kryć zarówno barwniki z grupy Southampton jak i błękit brylantowy. Dziewne jest jednak to, że ludzie nie rozumieją dlaczego są takie duże kolejki do usług onkologicznych.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 11:42Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama