Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 21 października 2025 21:31
Reklama

Nie wyrzucają, pomagają 110 ton żywności dla organizacji społecznych w całej Polsce.

Podziel się
Oceń

Racjonalne gospodarowanie żywnością to coraz większe wyzwanie dla współczesnego świata. W działania mające na celu zapobieganie marnowaniu żywności włączają się również firmy restauracyjne. Dzięki temu do potrzebujących trafiają nadwyżki jedzenia. Sieć KFC w ciągu ostatniego roku przekazało organizacjom społecznym 110 ton produktów żywnościowych.

Efektywne zarządzanie

Na właściwe gospodarowanie nadwyżkami żywności zwracają uwagę nie tylko aktywiści i ekolodzy, ale coraz częściej też sieci handlowe oraz producenci, którzy podejmują szereg działań mających na celu minimalizację strat dobrego jedzenia. Firmy coraz lepiej planują bieżące zapotrzebowanie i zapasy, a nadwyżki niesprzedanych produktów, zamiast wyrzucać, przekazują organizacjom społecznym, statutowo zajmującym się wsparciem osób będących w potrzebie. Przykładem jest KFC, która jako pierwsza marka restauracyjna w kraju wprowadziła program przekazywania żywności na dużą skalę.

„W restauracjach, które kładą nacisk na jakość połączoną ze sprawną obsługą, dążenie do perfekcji często prowadzi do powstawania nadwyżek. Z uwagi na tempo rozwoju naszego biznesu podeszliśmy do tego problemu systemowo. Opracowaliśmy program przekazywania żywności organizacjom społecznym, dzięki któremu nie tylko nie marnujemy dobrego jedzenia, ale również wspieramy najbardziej potrzebujących” – mówi Olgierd Danielewicz, Prezydent Marki KFC w AmRest, spółce będącej operatorem tej sieci w Europie Centralnej. „Skala naszego zaangażowania systematycznie rośnie. Już ponad 190 restauracji uczestniczy w programie, co stanowi 90% wszystkich lokali w Polsce” – dodaje.

 

Przekazują, nie marnują

Specjalna procedura mrożenia i przechowywania gotowych posiłków ze świeżego kurczaka KFC pomaga wykorzystać nadwyżki produktów generowane przez restauracje. Odbierane 2-3 razy w tygodniu bezpośrednio przez lokalne organizacje społeczne od razu trafiają na stoły ich podopiecznych. Dzięki restrykcyjnym procesom przechowywania i krótkim terminom odbioru, posiłki zachowują swoją wartość odżywczą.

W skutek tych systemowych działań firma od początku 2017 r. roku przekazała już 110 ton jedzenia,o wartości ponad 3 mln złotych. W programie uczestniczą organizacje i instytucje z całej Polski, w tym schroniska dla bezdomnych, domy dziennego pobytu oraz liczne fundacje i stowarzyszenia, wspierające najbardziej potrzebujących.

Świadomi konsumenci

W Polsce coraz głośniej mówi się o potrzebie odpowiedzialnego podejścia do żywności. Coraz bardziej wrażliwi na ten problem są również konsumenci. Z badania „Zarządzanie nadwyżkami żywności w restauracjach”* – zrealizowanego na zlecenie KFC – wynika, że aż 80% respondentów uważa, że restauracje i bary powinny zaangażować się w akcje związane z efektywnym zarządzaniem nadwyżkami produktów spożywczych. 83% z nich jest zdania, że najlepszym sposobem jest przekazywanie niesprzedanej żywności potrzebującym.

* Badanie „Zarządzanie nadwyżkami żywności w restauracjach” zrealizowane we wrześniu 2017 roku
na zlecenie KFC Polska. Badanie przeprowadzone na grupie reprezentatywnej 800 ankietowanych.

 

 


Napisz komentarz

Komentarze

pochmurnie

Temperatura: 8°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1003 hPa
Wiatr: 14 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: BłeeeeTreść komentarza: Kłamiesz, wiesz o tymData dodania komentarza: 21.10.2025, 00:59Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: 1943Treść komentarza: Postrzelał a potem do niego ktoś postrzelał. Fajnie.Data dodania komentarza: 20.10.2025, 11:00Źródło komentarza: Nasi Chłopcy z Wermachtu z fotografii II wojny światowej kryją historie, które czekały 80 lat na odkrycie ich bohaterówAutor komentarza: do wyżejTreść komentarza: Bredzisz i od rzeczy farmazony wypisujesz.Cymbał.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 21:49Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: ryżofilTreść komentarza: Rolnicy czekają na możliwość zwiazków partnerkich, możliwość przepisania na sasiada ziemii. Przestańcie z tym zbytem. Premier jasno powiedział, że konsument sie liczy nie rolnik.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 19:52Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: noga od stołuTreść komentarza: Teraz złodzieje maja się jak pączki w maśle. dziura w VAT jest kolosalnaData dodania komentarza: 19.10.2025, 19:50Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Hodowca ?Treść komentarza: Winna jest zmienna pogoda,w 80% bo gdy siewy i nasadzenia były wiosna to była susza.Gdy zakwitły drzewa owocowe,przyszedł mróz ,potem silne gradobicia.gdy rzepak czy zboża do koszenia to były co dzień deszcze.Zima bez śniegu aby pola nasaczyc choć troche wodą. Rolnikom nalezy tylko współczuć. Dyni nikt nie chce bo w oborach i świniarniach pusto,bez zwierząt,posprzedawali bo pasze za drogie a mięso w skupie za tanie. A inne kraje przysyłają tanią wołowinę ale na czym były wyhodowane te ich świniaki ? kupić czy nie? ja nie kupuję.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 09:46Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama