Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 15 listopada 2025 13:11
Reklama

Jak wygenerować zyski na rynku brytyjskim i zdobyć tam mocną pozycję?

Pomimo Brexitu Wielka Brytania jest wciąż jednym z najbardziej atrakcyjnych rynków dla polskich firm. Problemem dla wielu z nich okazuje się wybór skutecznych narzędzi do realizacji strategii wejścia. Przedsiębiorcy realizujący np. projekty internacjonalizacyjne lub próbujący własnymi siłami wejść na nowy rynek często zadają sobie pytania typu: Jak zaplanować efektywne działania w pierwszych i kolejnych 12 miesiącach? Jakich kontaktów należy szukać, aby skutecznie wejść na rynek brytyjski? Czym różnią się negocjacje z partnerami z UK od innych?
  • 19.05.2022 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak wygenerować zyski na rynku brytyjskim i zdobyć tam mocną pozycję?

Jednak niekiedy, nawet duże nakłady na działania marketingowe okazują się nieskuteczne. Dlatego czasem warto zacząć od podstaw i zastanowić się nad tym, czy jestem świadomy czego NIE wiem?

Nie czekaj! Zapisz się już dziś: https://szkolenia.bonanotitia.org

Aby pomóc firmom w unikaniu błędów i wybraniu optymalnej ścieżki działań business powstał unikalny brytyjsko-polski projekt z dziedziny Business Development poświęcony rynkowi Wielkiej Brytanii, a w szczególności możliwościom rozwijania biznesu w północnej części Anglii. Jego partnerami są Fundacja Bona Notitia oraz inkubator technologiczny C4DI w Hull.


Celem projektu jest przybliżenie polskim firmom szans biznesowych w ekosystemie generującym jedne z największych przychodów w Europie, czyli regionu zwanego "the Northern Powerhouse". W jego zasięg wchodzą m.in. takie miasta jak Hull, Leeds, Sheffield, Manchester czy Liverpool. Region ten jest łatwo dostępny dzięki połączeniom lotniczym pomiędzy Doncaster a wieloma portami lotniczymi w całej Polsce.


Z punktu widzenia rodzimych przedsiębiorstw firm najważniejsze jest zaangażowanie w projekt brytyjskich partnerów, a w szczególności inkubatora C4DI należącego do sieci Barclays Eagle Labs zrzeszającej w sumie 29 podmiotów, zajmujących się na co dzień rozwijaniem kontaktów biznesowych.

szkolenie

Najbliższe spotkanie w cyklu odbędzie się w dniach 31 maja - 1 czerwca w Miejskim Inkubatorze Przedsiębiorczości Rawa. Ink w Katowicach.

 

Dwudniową sesję poprowadzi Bob Spence z C4DI International, a w jej toku uczestnicy otrzymają 16 godzin materiału w języku angielskim, w tym część dyskusyjną oraz niezwykle cenną networkingową. Udział w sesjach weźmie 5 przedstawicieli instytucji prywatnych i publicznych z północnej Anglii, w tym C4DI, The Northern Powerhouse, a także eksperci pracujących na rzecz UK Department of International Trade.

 

Zaproszeni prelegenci reprezentują łącznie:

• ponad 12,000 aktywnych kontaktów biznesowych w północnej Anglii

• 14 inkubatorów biznesu

• 17 grup networkingowych


Nadrzędnym celem trwającego od marca projektu jest ułatwienie polskim firmom wejścia w ten ekosystem i wykorzystania ich potencjału na dynamicznie rozwijającym się rynku. Wśród firm, które dotychczas wzięły udział w projekcie są m.in. przedsiębiorstwa z branży Tech / IT, fotowoltaiki czy mediów. Co najważniejsze, wszystkie uznały, że udział w projekcie znacząco przyczynił się do modyfikacji ich działań biznesowych.

 
Zapisy do udziału w projekcie trwają do 26 maja poprzez formularz na stronie https://szkolenia.bonanotitia.org, gdzie znajdują się szczegółowe informacje. Liczba miejsc jest ograniczona.

 

 

Materiał zewnętrzny


zachmurzenie duże

Temperatura: 6°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1020 hPa
Wiatr: 15 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Coś jest na rzeczy ojciec wprowadził się do Jastrowie w latach pięćdziesiątych opowiadał że po wojnie w podwórzach tej piekarni lub okolicach znaleziono zwłoki ludzkie podtopione w szambieData dodania komentarza: 11.11.2025, 12:10Źródło komentarza: Zbrodnia w Jastrowiu - zapomniany obóz, zapomniana historiaAutor komentarza: Ukrainiec to ZDRAJA POLSKI-PODPALACZ I OSZUSTTreść komentarza: Fałszywa wiedza Ukraińca to KŁAMSTWO BEZCZELNE PRZECIW POLSKIM CZEKOLADKOM,CZEKOLADOM I WYROBOM CZEKOLADOWYM,KTÓRE SĄ Z NAJLEPSZEGO KAKAO .WEDEL I WAWEL MAJĄ NAJLEPSZE WYROBY NA ŚWIECIE. Ukraina to tylko podróbki na margarynie i duzo zapachów,żeby nie odróżnić smaku polskich i ukr podróbek. A mendy ukr.wypisują tu paszkwile przeciw polskim czekoladkom. Kupując,zawsze czytaj,kto wyprodukował aby nie nażreć się świńskich podróbek z Ukrainy.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:43Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: DanielTreść komentarza: Witaj, Jestem osobą, która oferuje pożyczki międzynarodowe. Mając kapitał, który zostanie wykorzystany do udzielania pożyczek między osobami fizycznymi w zakresie od 2 000 do 5 000 000 EUR w perspektywie krótko- i długoterminowej, wszystkim poważnym osobom będącym w rzeczywistej potrzebie, oprocentowanie wynosi 3% rocznie. „udzielanie pożyczek finansowych, kredytów na nieruchomości, kredytów inwestycyjnych, kredytów samochodowych, kredytów osobistych. Jestem dostępny, aby zadowolić moich klientów w ciągu maksymalnie 1 dnia od otrzymania formularza zapytania. Żadnej poważnej osoby do wstrzymania się Szybka odpowiedź: [email protected] WhatsApp; +37125977716Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:33Źródło komentarza: Groteskowe tłumaczenie się przedstawicieli władz powiatu złotowskiego!Autor komentarza: do JolciTreść komentarza: te czekoladki to są z z różnych tłuszczów plus zapach.W nich nie ma kakaa.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:25Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: co tu jeszcze robisz w Polsce? chcesz podpalac?Treść komentarza: pierdoły piszesz ukraińcu.won z PolskiData dodania komentarza: 10.11.2025, 11:18Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Wiedza to podstawaTreść komentarza: Słodycze z Ukrainy są bardzo dobre, dużo lepsze od ,,naszych" sprzedanych niemcom i szwajcarom markom, które nas trują takimi składnikami jak: syrop glukozowy, karmelizowany syrop cukrowy, skrobia sojowa DMO, GMO, Kwas cytrynowy (e 330) ,woskowina syntetyczna carnauba (e 903) , guma arabska (e 414),kwas mlekowy (e 270), aragen (e 407) ,aromat cytrynian trisodowy (E 331) , tłuszcz palmowy dekstryna , maltodekstryna , skrobia modyfikowana, cytrynian sodu (e 331) , koszenila/karminy (e 120) ,kurkumina (e 100(i)), dwutlenek tytanu (e 171) ,indygotyna (e 132),beta-apo-karotenal (e 160e) błękit brylantowy fcf (e 133) ,wosk carnauba (e 903) , estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (e 475) cukier karelizowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, laktoza, serwatka w proszku, skrobia, tłuszcz roślinny, substancja żelująca, emulgatory (lecytyna sojowa, E442), barwniki (E100, E120, E133, E160e, E171), dekstryny, substancja glazurująca (wosk carnauba), olej roślinny, sól, KOSZENILA OZNACZANA JEST SYMBOLEM E120, a inne funkcjonujące nazwy to karmina i kwas karminowy. Uwaga nie mylić z barwnikiem czerwień koszenilowa oznaczanym jako E124. Koszenila jest to naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego, więc wegetarianie i weganie nie powinni spożywać produktów barwionych koszenilą. Obecnie pozyskiwany jest z czerwców kaktusowych czyli czerwonych owadów pluskwiaków, zamieszkujących Amerykę Południową i Meksyk i jak sama nazwa wskazuje żyjących na kaktusach. Dawniej koszenila była również uzyskiwana z czerwców polskich, a w eksporcie barwnika, który wtedy stosowany był głównie w przemyśle tekstylnym, prym wiodła Rzeczpospolita Obojga Narodów. Po odkryciu w Ameryce czerwców kaktusowych, Polska produkcja zaczęła być wypierana przez tańszą nowość. Sam barwnik powstaje z ekstrakcji kwasu karminowego z ciała owada i zmieszaniu go z solami glinu lub wapnia. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Obecnie barwnik ten stosuje się w przemyśle spożywczym (napoje alkoholowe, sosy, nadzienia owocowe, mięsa, wypieki, jogurty i polewy) i kosmetycznym (cienie do powiek, szampony, tusze do rzęs) a jego wielką zaletą jest naturalne pochodzenie, dzięki czemu wyparł z użycia niektóre syntetyczne barwniki (np. alizarynę). Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może powodować m.in. wstrząs anafilaktyczny bądź katar sienny czy pokrzywkę. Koszenila w podsumowaniu: • stosowana jako środek odstraszający mrówki • nieodpowiednia dla wegetarian i wegan • działania niepożądane • surowiec może wywoływać obrzydzenie • produkcja powoduje cierpienie zwierząt (pluskwiaki to też zwierzęta) E 133 - BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF - syntetyczny niebieski barwnik stosowany przy produkcji napojów, produktów z żelatyny, płatków śniadaniowych, deserów i kremów do ciast a nawet groszku konserwowego. Efekty niepożądane np. reakcje alergiczn, nasilenie astmy czy pokrzywki. Błękit brylantowy E 133 może powodować silną reakcję alergiczną i podrażniać jelita. Jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Z tych względów jest zakazany w produkcji żywności np. w Szwajcarii. Barwnik ten kryje się niemalże we wszystkich słodyczach i napojach o intensywnie niebieskim kolorze. Występuje między innymi w tak popularnych produktach jak M&Ms czy Skittles oraz w smerfowych lodach. Jak się chronić? Największą niewiadomą są mocno kolorowe drażetki czy żelki na wagę i lody gałkowe, które są sprzedawane bez etykiet, a w składy nikt nie wnika. Tam mogą się kryć zarówno barwniki z grupy Southampton jak i błękit brylantowy. Dziewne jest jednak to, że ludzie nie rozumieją dlaczego są takie duże kolejki do usług onkologicznych.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 11:42Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama