Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 14 listopada 2025 10:34
Reklama

Maltodekstryna – czym jest?

Maltodekstryna to nic innego jak środek słodzący, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Jest ona bardzo popularna wśród sportowców, ponieważ dostarcza organizmowi energii i ułatwia transport witamin i minerałów.
  • 29.08.2022 10:41
  • Autor: Grupa Tipmedia
Maltodekstryna – czym jest?

Maltodekstryna jest środkiem, który ułatwia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Dzięki temu jest ona bardzo popularna wśród sportowców, ponieważ dostarcza organizmowi energii. Maltodekstryna jest także środkiem, który ułatwia transport witamin i minerałów.

 

Jakie są jej rodzaje?

Maltodekstryna jest rodzajem węglowodanu, który jest łatwo przyswajalny przez organizm. Jest ona często wykorzystywana przez sportowców, ponieważ dostarcza energii i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Maltodekstryna jest również stosowana w lekach, ponieważ może pomóc w ich szybszym wchłanianiu się przez organizm.


Istnieje kilka rodzajów maltodekstryny, które różnią się między sobą czasem wchłaniania. Niektóre typy są wchłaniane szybciej, a inne wolniej. Niektóre mogą być także łatwiej przyswajalne niż inne.

 

Typy maltodekstryn to: dekstrynomaltitolowa, sorbitolowa i syrop kukurydziany.
 

Jak działa maltodekstryna?

Maltodekstryna jest węglowodanem, który jest łatwo przyswajalny przez organizm. Jest ona

często stosowana przez sportowców, ponieważ dostarcza energii i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Maltodekstryna może także pomóc w szybszym wchłanianiu się leków przez organizm.

 

Zalety i wady maltodekstryny

Maltodekstryna to popularny składnik dodawany do żywności. Jest ona produkowana z kukurydzy lub pszenicy i jest uważana za bezpieczną dla większości ludzi. Używana jest w wielu produktach, takich jak napoje, soki, lodowe kręgle, kostki cukru i płatki śniadaniowe.

Maltodekstryna ma wiele zalet. Jest łatwo strawna i szybko się wchłania. Ponadto jest bardzo lekkostrawna i nie powoduje problemów żołądkowych. Jest ona również odporna na działanie bakterii i może być dodawana do produktów spożywczych, aby przedłużyć ich świeżość.

Podsumowując, maltodekstryna jest popularnym składnikiem dodawanym do żywności.

Jest ona łatwa do strawienia i ma wiele korzyści dla zdrowia.

 

Do czego się ją stosuje?

Maltodekstryna jest używana do wielu różnych celów. Można ją stosować jako środek spożywczy, lek lub suplement diety. Jest ona także często dodawana do produktów kosmetycznych i środków higienicznych. Maltodekstryna może być także stosowana jako dodatek do żywności dla zwierząt.

 

Podsumowanie

 

Maltodekstryna to cukier otrzymywany z kukurydzy lub pszenicy. Jest ona stosowana w

przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. Jest łatwo przyswajalna i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki tym właściwościom maltodekstryna jest często stosowana w produktach dietetycznych.

--- Artykuł sponsorowany ---


zachmurzenie duże

Temperatura: 9°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1011 hPa
Wiatr: 3 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Coś jest na rzeczy ojciec wprowadził się do Jastrowie w latach pięćdziesiątych opowiadał że po wojnie w podwórzach tej piekarni lub okolicach znaleziono zwłoki ludzkie podtopione w szambieData dodania komentarza: 11.11.2025, 12:10Źródło komentarza: Zbrodnia w Jastrowiu - zapomniany obóz, zapomniana historiaAutor komentarza: Ukrainiec to ZDRAJA POLSKI-PODPALACZ I OSZUSTTreść komentarza: Fałszywa wiedza Ukraińca to KŁAMSTWO BEZCZELNE PRZECIW POLSKIM CZEKOLADKOM,CZEKOLADOM I WYROBOM CZEKOLADOWYM,KTÓRE SĄ Z NAJLEPSZEGO KAKAO .WEDEL I WAWEL MAJĄ NAJLEPSZE WYROBY NA ŚWIECIE. Ukraina to tylko podróbki na margarynie i duzo zapachów,żeby nie odróżnić smaku polskich i ukr podróbek. A mendy ukr.wypisują tu paszkwile przeciw polskim czekoladkom. Kupując,zawsze czytaj,kto wyprodukował aby nie nażreć się świńskich podróbek z Ukrainy.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:43Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: DanielTreść komentarza: Witaj, Jestem osobą, która oferuje pożyczki międzynarodowe. Mając kapitał, który zostanie wykorzystany do udzielania pożyczek między osobami fizycznymi w zakresie od 2 000 do 5 000 000 EUR w perspektywie krótko- i długoterminowej, wszystkim poważnym osobom będącym w rzeczywistej potrzebie, oprocentowanie wynosi 3% rocznie. „udzielanie pożyczek finansowych, kredytów na nieruchomości, kredytów inwestycyjnych, kredytów samochodowych, kredytów osobistych. Jestem dostępny, aby zadowolić moich klientów w ciągu maksymalnie 1 dnia od otrzymania formularza zapytania. Żadnej poważnej osoby do wstrzymania się Szybka odpowiedź: [email protected] WhatsApp; +37125977716Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:33Źródło komentarza: Groteskowe tłumaczenie się przedstawicieli władz powiatu złotowskiego!Autor komentarza: do JolciTreść komentarza: te czekoladki to są z z różnych tłuszczów plus zapach.W nich nie ma kakaa.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:25Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: co tu jeszcze robisz w Polsce? chcesz podpalac?Treść komentarza: pierdoły piszesz ukraińcu.won z PolskiData dodania komentarza: 10.11.2025, 11:18Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Wiedza to podstawaTreść komentarza: Słodycze z Ukrainy są bardzo dobre, dużo lepsze od ,,naszych" sprzedanych niemcom i szwajcarom markom, które nas trują takimi składnikami jak: syrop glukozowy, karmelizowany syrop cukrowy, skrobia sojowa DMO, GMO, Kwas cytrynowy (e 330) ,woskowina syntetyczna carnauba (e 903) , guma arabska (e 414),kwas mlekowy (e 270), aragen (e 407) ,aromat cytrynian trisodowy (E 331) , tłuszcz palmowy dekstryna , maltodekstryna , skrobia modyfikowana, cytrynian sodu (e 331) , koszenila/karminy (e 120) ,kurkumina (e 100(i)), dwutlenek tytanu (e 171) ,indygotyna (e 132),beta-apo-karotenal (e 160e) błękit brylantowy fcf (e 133) ,wosk carnauba (e 903) , estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (e 475) cukier karelizowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, laktoza, serwatka w proszku, skrobia, tłuszcz roślinny, substancja żelująca, emulgatory (lecytyna sojowa, E442), barwniki (E100, E120, E133, E160e, E171), dekstryny, substancja glazurująca (wosk carnauba), olej roślinny, sól, KOSZENILA OZNACZANA JEST SYMBOLEM E120, a inne funkcjonujące nazwy to karmina i kwas karminowy. Uwaga nie mylić z barwnikiem czerwień koszenilowa oznaczanym jako E124. Koszenila jest to naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego, więc wegetarianie i weganie nie powinni spożywać produktów barwionych koszenilą. Obecnie pozyskiwany jest z czerwców kaktusowych czyli czerwonych owadów pluskwiaków, zamieszkujących Amerykę Południową i Meksyk i jak sama nazwa wskazuje żyjących na kaktusach. Dawniej koszenila była również uzyskiwana z czerwców polskich, a w eksporcie barwnika, który wtedy stosowany był głównie w przemyśle tekstylnym, prym wiodła Rzeczpospolita Obojga Narodów. Po odkryciu w Ameryce czerwców kaktusowych, Polska produkcja zaczęła być wypierana przez tańszą nowość. Sam barwnik powstaje z ekstrakcji kwasu karminowego z ciała owada i zmieszaniu go z solami glinu lub wapnia. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Obecnie barwnik ten stosuje się w przemyśle spożywczym (napoje alkoholowe, sosy, nadzienia owocowe, mięsa, wypieki, jogurty i polewy) i kosmetycznym (cienie do powiek, szampony, tusze do rzęs) a jego wielką zaletą jest naturalne pochodzenie, dzięki czemu wyparł z użycia niektóre syntetyczne barwniki (np. alizarynę). Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może powodować m.in. wstrząs anafilaktyczny bądź katar sienny czy pokrzywkę. Koszenila w podsumowaniu: • stosowana jako środek odstraszający mrówki • nieodpowiednia dla wegetarian i wegan • działania niepożądane • surowiec może wywoływać obrzydzenie • produkcja powoduje cierpienie zwierząt (pluskwiaki to też zwierzęta) E 133 - BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF - syntetyczny niebieski barwnik stosowany przy produkcji napojów, produktów z żelatyny, płatków śniadaniowych, deserów i kremów do ciast a nawet groszku konserwowego. Efekty niepożądane np. reakcje alergiczn, nasilenie astmy czy pokrzywki. Błękit brylantowy E 133 może powodować silną reakcję alergiczną i podrażniać jelita. Jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Z tych względów jest zakazany w produkcji żywności np. w Szwajcarii. Barwnik ten kryje się niemalże we wszystkich słodyczach i napojach o intensywnie niebieskim kolorze. Występuje między innymi w tak popularnych produktach jak M&Ms czy Skittles oraz w smerfowych lodach. Jak się chronić? Największą niewiadomą są mocno kolorowe drażetki czy żelki na wagę i lody gałkowe, które są sprzedawane bez etykiet, a w składy nikt nie wnika. Tam mogą się kryć zarówno barwniki z grupy Southampton jak i błękit brylantowy. Dziewne jest jednak to, że ludzie nie rozumieją dlaczego są takie duże kolejki do usług onkologicznych.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 11:42Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama