Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 15 listopada 2025 18:08
Reklama

Kłamstwa sprostowane! Powstanie most nawiązujący do tradycji

Podziel się
Oceń

Niedawno relacjonowaliśmy informacje przedstawione na konferncji przez plenipotentów prezydenta Piła Piotra Głowskiego. Szybko okazało się i potwierdziło, że treści na niej wygłoszone były nieprawdziwe. Jak zaznaczył starosta pilski, niektóre z nich okazały się kłamstwem a inne były przypuszczeniami wynikającymy z niekompetencji lub świadomej manipulacji.
Kliknij aby odtworzyć

Jak informuje na oficjalnej stronie Powiat Pilski:

 Starosta Pilski Eligiusz Komarowski dementuje nieprawdziwe informacje w sprawie mostu Bolesława Krzywoustego przekazane przez I zastępcę prezydenta Piły Krzysztofa Szewca na konferencji prasowej w dniu 19 lipca bieżącego roku.


Podczas swojego wystąpienia prezydent Krzysztof Szewc próbował straszyć mieszkańców naszego regionu kłamliwymi informacjami, że 31 lipca most Bolesława Krzywoustego zostanie zamknięty, a władze powiatu nie robią nic, by zrealizować przebudowę mostu.

- Chciałbym zaprzeczyć temu, co powiedział pan Krzysztof Szewc, że most Bolesława Krzywoustego od 31 lipca będzie zamknięty dla ruchu pieszego i kołowego. To jest nieprawda. Gdyby pan Krzysztof Szewc zadał sobie minimum trudu, wiedziałby, że Zarząd Powiatu w Pile ma czas na realizację inwestycji do 30 listopada 2024 roku. Kiedy, 30 września 2021 r. prezydent wypowiedział nam wieloletnie porozumienie, w sprawie zarządzania drogami powiatowymi przez Gminę Piła niezwłocznie przystąpiliśmy do pracy – powiedział na konferencji prasowej 20 lipca, starosta pilski Eligiusz Komarowski.

29 października 2021 r. Powiat Pilski zlecił wykonanie ekspertyzy mostu firmie, która ma bardzo bogate doświadczenie związane z realizacją obiektów inżynieryjnych m.in. na Zakopiance czy kolei szybkiego ruchu w Danii. Na tej podstawie Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego wydał prawomocną decyzję (zmieniając wcześniejszą) i przedłużając użytkowanie mostu do minimum 30 listopada 2024 r. 22 lutego br. podpisana została natomiast umowa na wykonawstwo ostatecznego projektu budowlanego nowego mostu, który ma być gotowy do listopada bieżącego roku.


- Mamy przygotowane dwa warianty tego mostu: historyczny i współczesny, które niebawem poddamy konsultacjom społecznym. Ważne jest to, że most będzie szerszy o 2 metry, tak by można było tam poprowadzić nie tylko chodnik, ale również ścieżkę rowerową. Jedno jest pewne, że funkcjonalność tego mostu będzie o wiele większa – dodał starosta Eligiusz Komarowski.


Dlatego po raz kolejny uspokajamy mieszkańców i gwarantujemy, że z mostem nic złego się nie dzieje, nie zostanie on zamknięty, a Zarząd Powiatu w Pile skupia się obecnie na wyborze końcowego projektu i pozyskaniu finansowania dla jego przebudowy. Starosta, za pośrednictwem mediów, zwrócił się także do władz Piły.


- Apeluję do włodarzy gminy Piła, żeby wzorem innych wójtów i burmistrzów zaczęli współpracować z nami, a nie organizowali jakieś happeningi, gdzie wykazują się niekompetencją i straszą mieszkańców. W każdym momencie jestem do dyspozycji, żeby porozmawiać o sprawach ważnych dla pilan i pozostałych gmin powiatu pilskiego – powiedział starosta.

 



 



Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 3°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 13 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Coś jest na rzeczy ojciec wprowadził się do Jastrowie w latach pięćdziesiątych opowiadał że po wojnie w podwórzach tej piekarni lub okolicach znaleziono zwłoki ludzkie podtopione w szambieData dodania komentarza: 11.11.2025, 12:10Źródło komentarza: Zbrodnia w Jastrowiu - zapomniany obóz, zapomniana historiaAutor komentarza: Ukrainiec to ZDRAJA POLSKI-PODPALACZ I OSZUSTTreść komentarza: Fałszywa wiedza Ukraińca to KŁAMSTWO BEZCZELNE PRZECIW POLSKIM CZEKOLADKOM,CZEKOLADOM I WYROBOM CZEKOLADOWYM,KTÓRE SĄ Z NAJLEPSZEGO KAKAO .WEDEL I WAWEL MAJĄ NAJLEPSZE WYROBY NA ŚWIECIE. Ukraina to tylko podróbki na margarynie i duzo zapachów,żeby nie odróżnić smaku polskich i ukr podróbek. A mendy ukr.wypisują tu paszkwile przeciw polskim czekoladkom. Kupując,zawsze czytaj,kto wyprodukował aby nie nażreć się świńskich podróbek z Ukrainy.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:43Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: DanielTreść komentarza: Witaj, Jestem osobą, która oferuje pożyczki międzynarodowe. Mając kapitał, który zostanie wykorzystany do udzielania pożyczek między osobami fizycznymi w zakresie od 2 000 do 5 000 000 EUR w perspektywie krótko- i długoterminowej, wszystkim poważnym osobom będącym w rzeczywistej potrzebie, oprocentowanie wynosi 3% rocznie. „udzielanie pożyczek finansowych, kredytów na nieruchomości, kredytów inwestycyjnych, kredytów samochodowych, kredytów osobistych. Jestem dostępny, aby zadowolić moich klientów w ciągu maksymalnie 1 dnia od otrzymania formularza zapytania. Żadnej poważnej osoby do wstrzymania się Szybka odpowiedź: [email protected] WhatsApp; +37125977716Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:33Źródło komentarza: Groteskowe tłumaczenie się przedstawicieli władz powiatu złotowskiego!Autor komentarza: do JolciTreść komentarza: te czekoladki to są z z różnych tłuszczów plus zapach.W nich nie ma kakaa.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:25Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: co tu jeszcze robisz w Polsce? chcesz podpalac?Treść komentarza: pierdoły piszesz ukraińcu.won z PolskiData dodania komentarza: 10.11.2025, 11:18Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Wiedza to podstawaTreść komentarza: Słodycze z Ukrainy są bardzo dobre, dużo lepsze od ,,naszych" sprzedanych niemcom i szwajcarom markom, które nas trują takimi składnikami jak: syrop glukozowy, karmelizowany syrop cukrowy, skrobia sojowa DMO, GMO, Kwas cytrynowy (e 330) ,woskowina syntetyczna carnauba (e 903) , guma arabska (e 414),kwas mlekowy (e 270), aragen (e 407) ,aromat cytrynian trisodowy (E 331) , tłuszcz palmowy dekstryna , maltodekstryna , skrobia modyfikowana, cytrynian sodu (e 331) , koszenila/karminy (e 120) ,kurkumina (e 100(i)), dwutlenek tytanu (e 171) ,indygotyna (e 132),beta-apo-karotenal (e 160e) błękit brylantowy fcf (e 133) ,wosk carnauba (e 903) , estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (e 475) cukier karelizowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, laktoza, serwatka w proszku, skrobia, tłuszcz roślinny, substancja żelująca, emulgatory (lecytyna sojowa, E442), barwniki (E100, E120, E133, E160e, E171), dekstryny, substancja glazurująca (wosk carnauba), olej roślinny, sól, KOSZENILA OZNACZANA JEST SYMBOLEM E120, a inne funkcjonujące nazwy to karmina i kwas karminowy. Uwaga nie mylić z barwnikiem czerwień koszenilowa oznaczanym jako E124. Koszenila jest to naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego, więc wegetarianie i weganie nie powinni spożywać produktów barwionych koszenilą. Obecnie pozyskiwany jest z czerwców kaktusowych czyli czerwonych owadów pluskwiaków, zamieszkujących Amerykę Południową i Meksyk i jak sama nazwa wskazuje żyjących na kaktusach. Dawniej koszenila była również uzyskiwana z czerwców polskich, a w eksporcie barwnika, który wtedy stosowany był głównie w przemyśle tekstylnym, prym wiodła Rzeczpospolita Obojga Narodów. Po odkryciu w Ameryce czerwców kaktusowych, Polska produkcja zaczęła być wypierana przez tańszą nowość. Sam barwnik powstaje z ekstrakcji kwasu karminowego z ciała owada i zmieszaniu go z solami glinu lub wapnia. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Obecnie barwnik ten stosuje się w przemyśle spożywczym (napoje alkoholowe, sosy, nadzienia owocowe, mięsa, wypieki, jogurty i polewy) i kosmetycznym (cienie do powiek, szampony, tusze do rzęs) a jego wielką zaletą jest naturalne pochodzenie, dzięki czemu wyparł z użycia niektóre syntetyczne barwniki (np. alizarynę). Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może powodować m.in. wstrząs anafilaktyczny bądź katar sienny czy pokrzywkę. Koszenila w podsumowaniu: • stosowana jako środek odstraszający mrówki • nieodpowiednia dla wegetarian i wegan • działania niepożądane • surowiec może wywoływać obrzydzenie • produkcja powoduje cierpienie zwierząt (pluskwiaki to też zwierzęta) E 133 - BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF - syntetyczny niebieski barwnik stosowany przy produkcji napojów, produktów z żelatyny, płatków śniadaniowych, deserów i kremów do ciast a nawet groszku konserwowego. Efekty niepożądane np. reakcje alergiczn, nasilenie astmy czy pokrzywki. Błękit brylantowy E 133 może powodować silną reakcję alergiczną i podrażniać jelita. Jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Z tych względów jest zakazany w produkcji żywności np. w Szwajcarii. Barwnik ten kryje się niemalże we wszystkich słodyczach i napojach o intensywnie niebieskim kolorze. Występuje między innymi w tak popularnych produktach jak M&Ms czy Skittles oraz w smerfowych lodach. Jak się chronić? Największą niewiadomą są mocno kolorowe drażetki czy żelki na wagę i lody gałkowe, które są sprzedawane bez etykiet, a w składy nikt nie wnika. Tam mogą się kryć zarówno barwniki z grupy Southampton jak i błękit brylantowy. Dziewne jest jednak to, że ludzie nie rozumieją dlaczego są takie duże kolejki do usług onkologicznych.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 11:42Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama