Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 14 listopada 2025 04:36
Reklama

Profesor Joachim Zdrenka ponownie w ogniu krytyki

Podziel się
Oceń

Rzadko kiedy lokalne publikacje wywołują tyle emocji. Książka „Złotów 1370-2020 - 650 lat Miasta”, której autorem jest prof. Joachim Zdrenka, niewątpliwie należy do tej grupy. Portal 77400.pl, jako pierwsze i zarazem jedyne media w regionie, wskazał na liczne mankamenty występujące w tej publikacji. Z tego powodu spotkaliśmy się z ostrym atakiem ze strony niektórych środowisk. Tymczasem mieliśmy rację. Sukcesywnie poszerza się bowiem lista krytyków książki. Przedstawiamy rozmowę zawodowych historyków, którzy punktują „dzieło” prof. Zdrenki.
Kliknij aby odtworzyć

Warto przypomnieć, że lokalne media i samorządowcy (z wyjątkiem radnego Łukasza Piosika) ciepło przyjęły jubileuszową publikację „Złotów 1370-2020 - 650 lat Miasta”. Co więcej, jej kontrowersyjne treści nie spowodowały reakcji środowisk, które np. z pieniędzy z tzw. 1% pielęgnują pamięć o ludziach „Rodła”. Na szczęście znaleźli się też tacy ludzie, którzy nie boją się wyrazić krytycznych opinii. Chodzi zwłaszcza o świat naukowy. Kilka dni tygodni temu opublikowaliśmy felieton Leszka Żebrowskiego – znakomitego znawcy najnowszej historii Polski. Dziś przedstawiamy kolejny materiał. Rozmowę Krzysztofa Ruchniewicza (niemcoznawca, historyk) oraz Przemysława Wiszewskiego (miediewista, historyk). Czekamy również na kolejne wypowiedzi historyków, którzy nie są kolegami prof. Zdrenki. Dla nas liczy się bowiem obiektywność i rzetelność. Dla Towarzystwa Wzajemnej Adoracji są inne media.


Napisz komentarz

Komentarze

Flatower 18.11.2022 16:46
Ksiazka zostala skrytykowana ze wzgledu na brak wiedzy krytykujacego. Prof Zdrenka, podobnie jak Erich Hoffmann opisuje sprawy z niemieckiej perspektywy, dokladnie tak jak one rzeczywiscie wygladaly. Nad czym tu dalej debatowac ?

P
Piotr Tomasz 18.11.2022 22:31
Książka została skrytykowana ze względu na liczne błędy, liczne braki itd. Pragnę zauważyć, że do dziś nie odbyło się spotkanie autorskie z mieszkańcami Złotowa. Nie ma w tym przypadku.

tylko tyle 19.11.2022 12:26
Wystarczy odnieść się do uwag krytykującego, to takie proste a nikt tego nie zrobił. Zdrenka chciał wyparzać języki, tyle miał do powiedzenia. A upamiętnianie niemieckiego zbrodniarza zasługuje na pogardę a nie obronę autora tego gniota.

Roman 19.11.2022 12:42
Dla mnie osoba, która krytykuje tego bubla ma nie tylko autorytet ale i argumenty. Zdrenka miał tylko inwektywy, obrońcę lokalnego układu w postaci Leszczyńskiego i 3 swoich kolesiów, którzy pisali Zdrence recenzję. Z tego co pamiętam pomysł tej monografi urodził się głowie naczelnnika PZPR Stanisława Wełniaka, odznaczonego brązowym medalem ORMO. Dlatego tak zapalczywie Leszczyński bronił tej sprawy. Natomiast proszę posłuchać jak do sprawy podszedł historyk dr Żebrowski: Leszek Żebrowski - monografia Złotowa, polskiego szlacheckiego miasta, które jest dojczyzowane https://www.youtube.com/watch?v=8dfRT8Ai4GQ

25.11.2021 19:26
Nic nie napiszecie o aferze w Złotowskim szpitalu? Nie pasuje, że z nadania pisowskiego dyrektora nowy kolega napił się w sztok na oddziale? No dalej prawicowe rumaki do pióra!

mokry dyżur 25.11.2021 20:26
Na dyżurze był. Byłeś kiedyś na dyżurze? Cały dzień, cała noc. Ciężko to przeżyć na sucho. Pieniądze też grosze, ledwie tysiąc netto za 20 godzin harówki.

Prawak 26.11.2021 14:55
Cyruś nie kryj ordynatora. Ujawniaj fakty!

Ch.. Wam w dupę lemingi 26.11.2021 15:45
Drogie lemingi podgryzające naogaweczke, czy pamietacie ten śmieszny strajk medyków? Był on oparty na kanwie śmierci 23 sierpnia 39-letniego anestezjologa z Wałbrzycha. Miał niby być ofiarą przepracowania szpitalu. Otóż wyniki badań ze szpitala toksykologicznego potwiwrdziły przepracowanie. 3 promile w moczu i 2, 6 w żołądku. Przyczyną śmierci uduszenie rzygowiną podczas snu.

WJ 25.11.2021 12:00
To był smutny teatr żenady jak AL poświęciło pół gazety na bezkrytyczne i stronnicze bronienie tego bubla tylko dlatego, że 77400 zajął krytyczne stanowisko wobec tej pozycji. W perspektywie czasu laury sukcesywnie będą spływać na tych co mieli rację. Stare porzekadło a nawet dwa sprawdzają się w tej sytuacji, to o prawdzie, która broni się sama i oliwie też bardzo trafna. Kto choć trochę potrafi myśleć, zna historię Polski na 3+ samodzielnie wyczuje jak zakłamaną pozycją jest opracowanie Złotów 1370 2021 Flatow i Pommern.

IJK 25.11.2021 14:00
Podobnie rada schowała głowy w piasek gdy radny Piosik (w porę) zareagował.

Darek 24.11.2021 19:14
Bardzo łagodna recenzja ;) A co do treści "książki", to jest PRAWDZIWA ŻENADA :( Żałosne, że ktoś, kto to napisał ma tytuł profesorski :( Do tego uważa się za historyka... Lepiej by brzmiało "histeryka"

KarolS 24.11.2021 17:10
Książka skrytykowana za formę i nieprofesjonalne podejście. Co będzie kiedy profesorowie zapoznają się z treścią? Tam dopiero jest pies pogrzebany żywcem.

zachmurzenie duże

Temperatura: 9°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1011 hPa
Wiatr: 9 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Coś jest na rzeczy ojciec wprowadził się do Jastrowie w latach pięćdziesiątych opowiadał że po wojnie w podwórzach tej piekarni lub okolicach znaleziono zwłoki ludzkie podtopione w szambieData dodania komentarza: 11.11.2025, 12:10Źródło komentarza: Zbrodnia w Jastrowiu - zapomniany obóz, zapomniana historiaAutor komentarza: Ukrainiec to ZDRAJA POLSKI-PODPALACZ I OSZUSTTreść komentarza: Fałszywa wiedza Ukraińca to KŁAMSTWO BEZCZELNE PRZECIW POLSKIM CZEKOLADKOM,CZEKOLADOM I WYROBOM CZEKOLADOWYM,KTÓRE SĄ Z NAJLEPSZEGO KAKAO .WEDEL I WAWEL MAJĄ NAJLEPSZE WYROBY NA ŚWIECIE. Ukraina to tylko podróbki na margarynie i duzo zapachów,żeby nie odróżnić smaku polskich i ukr podróbek. A mendy ukr.wypisują tu paszkwile przeciw polskim czekoladkom. Kupując,zawsze czytaj,kto wyprodukował aby nie nażreć się świńskich podróbek z Ukrainy.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:43Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: DanielTreść komentarza: Witaj, Jestem osobą, która oferuje pożyczki międzynarodowe. Mając kapitał, który zostanie wykorzystany do udzielania pożyczek między osobami fizycznymi w zakresie od 2 000 do 5 000 000 EUR w perspektywie krótko- i długoterminowej, wszystkim poważnym osobom będącym w rzeczywistej potrzebie, oprocentowanie wynosi 3% rocznie. „udzielanie pożyczek finansowych, kredytów na nieruchomości, kredytów inwestycyjnych, kredytów samochodowych, kredytów osobistych. Jestem dostępny, aby zadowolić moich klientów w ciągu maksymalnie 1 dnia od otrzymania formularza zapytania. Żadnej poważnej osoby do wstrzymania się Szybka odpowiedź: [email protected] WhatsApp; +37125977716Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:33Źródło komentarza: Groteskowe tłumaczenie się przedstawicieli władz powiatu złotowskiego!Autor komentarza: do JolciTreść komentarza: te czekoladki to są z z różnych tłuszczów plus zapach.W nich nie ma kakaa.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:25Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: co tu jeszcze robisz w Polsce? chcesz podpalac?Treść komentarza: pierdoły piszesz ukraińcu.won z PolskiData dodania komentarza: 10.11.2025, 11:18Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Wiedza to podstawaTreść komentarza: Słodycze z Ukrainy są bardzo dobre, dużo lepsze od ,,naszych" sprzedanych niemcom i szwajcarom markom, które nas trują takimi składnikami jak: syrop glukozowy, karmelizowany syrop cukrowy, skrobia sojowa DMO, GMO, Kwas cytrynowy (e 330) ,woskowina syntetyczna carnauba (e 903) , guma arabska (e 414),kwas mlekowy (e 270), aragen (e 407) ,aromat cytrynian trisodowy (E 331) , tłuszcz palmowy dekstryna , maltodekstryna , skrobia modyfikowana, cytrynian sodu (e 331) , koszenila/karminy (e 120) ,kurkumina (e 100(i)), dwutlenek tytanu (e 171) ,indygotyna (e 132),beta-apo-karotenal (e 160e) błękit brylantowy fcf (e 133) ,wosk carnauba (e 903) , estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (e 475) cukier karelizowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, laktoza, serwatka w proszku, skrobia, tłuszcz roślinny, substancja żelująca, emulgatory (lecytyna sojowa, E442), barwniki (E100, E120, E133, E160e, E171), dekstryny, substancja glazurująca (wosk carnauba), olej roślinny, sól, KOSZENILA OZNACZANA JEST SYMBOLEM E120, a inne funkcjonujące nazwy to karmina i kwas karminowy. Uwaga nie mylić z barwnikiem czerwień koszenilowa oznaczanym jako E124. Koszenila jest to naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego, więc wegetarianie i weganie nie powinni spożywać produktów barwionych koszenilą. Obecnie pozyskiwany jest z czerwców kaktusowych czyli czerwonych owadów pluskwiaków, zamieszkujących Amerykę Południową i Meksyk i jak sama nazwa wskazuje żyjących na kaktusach. Dawniej koszenila była również uzyskiwana z czerwców polskich, a w eksporcie barwnika, który wtedy stosowany był głównie w przemyśle tekstylnym, prym wiodła Rzeczpospolita Obojga Narodów. Po odkryciu w Ameryce czerwców kaktusowych, Polska produkcja zaczęła być wypierana przez tańszą nowość. Sam barwnik powstaje z ekstrakcji kwasu karminowego z ciała owada i zmieszaniu go z solami glinu lub wapnia. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Obecnie barwnik ten stosuje się w przemyśle spożywczym (napoje alkoholowe, sosy, nadzienia owocowe, mięsa, wypieki, jogurty i polewy) i kosmetycznym (cienie do powiek, szampony, tusze do rzęs) a jego wielką zaletą jest naturalne pochodzenie, dzięki czemu wyparł z użycia niektóre syntetyczne barwniki (np. alizarynę). Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może powodować m.in. wstrząs anafilaktyczny bądź katar sienny czy pokrzywkę. Koszenila w podsumowaniu: • stosowana jako środek odstraszający mrówki • nieodpowiednia dla wegetarian i wegan • działania niepożądane • surowiec może wywoływać obrzydzenie • produkcja powoduje cierpienie zwierząt (pluskwiaki to też zwierzęta) E 133 - BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF - syntetyczny niebieski barwnik stosowany przy produkcji napojów, produktów z żelatyny, płatków śniadaniowych, deserów i kremów do ciast a nawet groszku konserwowego. Efekty niepożądane np. reakcje alergiczn, nasilenie astmy czy pokrzywki. Błękit brylantowy E 133 może powodować silną reakcję alergiczną i podrażniać jelita. Jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Z tych względów jest zakazany w produkcji żywności np. w Szwajcarii. Barwnik ten kryje się niemalże we wszystkich słodyczach i napojach o intensywnie niebieskim kolorze. Występuje między innymi w tak popularnych produktach jak M&Ms czy Skittles oraz w smerfowych lodach. Jak się chronić? Największą niewiadomą są mocno kolorowe drażetki czy żelki na wagę i lody gałkowe, które są sprzedawane bez etykiet, a w składy nikt nie wnika. Tam mogą się kryć zarówno barwniki z grupy Southampton jak i błękit brylantowy. Dziewne jest jednak to, że ludzie nie rozumieją dlaczego są takie duże kolejki do usług onkologicznych.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 11:42Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama