Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 15 listopada 2025 08:08
Reklama

Dlaczego manekiny krawieckie są dobrym rozwiązaniem nawet dla małej pracowni?

Manekiny krawieckie większości osób kojarzą się wyłącznie z pracowniami krawieckimi, które zajmują się szyciem, bądź przeróbkami odzieży na zlecenia klientów. Coraz częściej jednak na takie rozwiązanie jakim jest kukła decydują się osoby prywatne.
  • 05.03.2019 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Dlaczego manekiny krawieckie są dobrym rozwiązaniem nawet dla małej pracowni?

Manekiny krawieckie w domowym zaciszu

Manekiny krawieckie to przedmiot zajmujący stosunkowo niewiele miejsca, więc spokojnie można się w niego zaopatrzyć nawet gdy szycie odbywa się w domowym zaciszu. Na takie rozwiązanie decyduje się właśnie coraz więcej osób. Ma to z całą pewnością związek z rozwijającą się modą na wykonywanie przeróbek krawieckich właśnie w domach. Na jej rozwój niesamowity wpływ ma wzrastająca ilość sklepów z używaną odzieżą. Tam dostać można prawdziwe perełki, które niestety nie zawsze pasują rozmiarem. Oddanie zakupionego elementu garderoby do profesjonalnej krawcowej bardzo często wiąże się ze sporymi kosztami, które znacznie zwiększa wydatek na daną rzecz. W związku z tym wiele osób decyduje się na samodzielne poprawki lub naprawy zakupionej odzieży. Kolejnym krokiem jest rozpoczęcie przygody z szyciem od podstaw. W sieci jak i w formie tradycyjnej można dostać naprawdę wiele poradników uczących sztuki szycia, która niewątpliwie staje się łatwiejsza gdy jest się posiadaczem manekina krawieckiego. Mowa tu przede wszystkim o tym, że na nich szyty, czy przerabiany materiał prezentuje się o wiele lepiej niż na stole. Dodatkowo dają one możliwość szycia z tzw koła, co na wspomnianym stole nie jest proste. Bardzo ważnym walorem posiadania manekina krawieckiego jest również to, że on nie będzie zgłaszał żadnego sprzeciwu przy ciągłych poprawkach, a także dobieraniu dodatków do tworzonej stylizacji. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze aspekt jakim jest możliwość nieustannego wbijania w manekina szpilek, co znacznie ułatwia tworzenie garderoby.

Manekiny krawieckie – przegląd modeli

Na rynku dostępnych jest kilka modeli manekinów. Do najbardziej popularnych zaliczają się styropianowe, drewniane i piankowe. Te ostatnie dodatkowo dzielą się na regulowane i w formie stałej. Wybór odpowiedniego modelu należy uzależnić przede wszystkim od swoich indywidualnych potrzeb. Nie wszystkim bowiem potrzebny jest najdroższy model regulowany. Wielu osobą, co zresztą potwierdzają opinie znalezione w internecie wystarczają modele podstawowe. Wiele zależy od tego jak często manekiny krawieckie będą wykorzystywane, a także dla ilu osób ma się zamiar szyć. Wszystkie modele można znaleźć w sieci, np. na https://my-mannequins.pl/. Warto w poszukiwaniu odpowiedniego dla siebie modelu sprawdzać strony największych producentów, którzy dają gwarancję zastosowania najlepszych materiałów.

--- Materiał partnera ---


zachmurzenie duże

Temperatura: 5°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 13 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Coś jest na rzeczy ojciec wprowadził się do Jastrowie w latach pięćdziesiątych opowiadał że po wojnie w podwórzach tej piekarni lub okolicach znaleziono zwłoki ludzkie podtopione w szambieData dodania komentarza: 11.11.2025, 12:10Źródło komentarza: Zbrodnia w Jastrowiu - zapomniany obóz, zapomniana historiaAutor komentarza: Ukrainiec to ZDRAJA POLSKI-PODPALACZ I OSZUSTTreść komentarza: Fałszywa wiedza Ukraińca to KŁAMSTWO BEZCZELNE PRZECIW POLSKIM CZEKOLADKOM,CZEKOLADOM I WYROBOM CZEKOLADOWYM,KTÓRE SĄ Z NAJLEPSZEGO KAKAO .WEDEL I WAWEL MAJĄ NAJLEPSZE WYROBY NA ŚWIECIE. Ukraina to tylko podróbki na margarynie i duzo zapachów,żeby nie odróżnić smaku polskich i ukr podróbek. A mendy ukr.wypisują tu paszkwile przeciw polskim czekoladkom. Kupując,zawsze czytaj,kto wyprodukował aby nie nażreć się świńskich podróbek z Ukrainy.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:43Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: DanielTreść komentarza: Witaj, Jestem osobą, która oferuje pożyczki międzynarodowe. Mając kapitał, który zostanie wykorzystany do udzielania pożyczek między osobami fizycznymi w zakresie od 2 000 do 5 000 000 EUR w perspektywie krótko- i długoterminowej, wszystkim poważnym osobom będącym w rzeczywistej potrzebie, oprocentowanie wynosi 3% rocznie. „udzielanie pożyczek finansowych, kredytów na nieruchomości, kredytów inwestycyjnych, kredytów samochodowych, kredytów osobistych. Jestem dostępny, aby zadowolić moich klientów w ciągu maksymalnie 1 dnia od otrzymania formularza zapytania. Żadnej poważnej osoby do wstrzymania się Szybka odpowiedź: [email protected] WhatsApp; +37125977716Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:33Źródło komentarza: Groteskowe tłumaczenie się przedstawicieli władz powiatu złotowskiego!Autor komentarza: do JolciTreść komentarza: te czekoladki to są z z różnych tłuszczów plus zapach.W nich nie ma kakaa.Data dodania komentarza: 10.11.2025, 12:25Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: co tu jeszcze robisz w Polsce? chcesz podpalac?Treść komentarza: pierdoły piszesz ukraińcu.won z PolskiData dodania komentarza: 10.11.2025, 11:18Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Wiedza to podstawaTreść komentarza: Słodycze z Ukrainy są bardzo dobre, dużo lepsze od ,,naszych" sprzedanych niemcom i szwajcarom markom, które nas trują takimi składnikami jak: syrop glukozowy, karmelizowany syrop cukrowy, skrobia sojowa DMO, GMO, Kwas cytrynowy (e 330) ,woskowina syntetyczna carnauba (e 903) , guma arabska (e 414),kwas mlekowy (e 270), aragen (e 407) ,aromat cytrynian trisodowy (E 331) , tłuszcz palmowy dekstryna , maltodekstryna , skrobia modyfikowana, cytrynian sodu (e 331) , koszenila/karminy (e 120) ,kurkumina (e 100(i)), dwutlenek tytanu (e 171) ,indygotyna (e 132),beta-apo-karotenal (e 160e) błękit brylantowy fcf (e 133) ,wosk carnauba (e 903) , estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (e 475) cukier karelizowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, laktoza, serwatka w proszku, skrobia, tłuszcz roślinny, substancja żelująca, emulgatory (lecytyna sojowa, E442), barwniki (E100, E120, E133, E160e, E171), dekstryny, substancja glazurująca (wosk carnauba), olej roślinny, sól, KOSZENILA OZNACZANA JEST SYMBOLEM E120, a inne funkcjonujące nazwy to karmina i kwas karminowy. Uwaga nie mylić z barwnikiem czerwień koszenilowa oznaczanym jako E124. Koszenila jest to naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego, więc wegetarianie i weganie nie powinni spożywać produktów barwionych koszenilą. Obecnie pozyskiwany jest z czerwców kaktusowych czyli czerwonych owadów pluskwiaków, zamieszkujących Amerykę Południową i Meksyk i jak sama nazwa wskazuje żyjących na kaktusach. Dawniej koszenila była również uzyskiwana z czerwców polskich, a w eksporcie barwnika, który wtedy stosowany był głównie w przemyśle tekstylnym, prym wiodła Rzeczpospolita Obojga Narodów. Po odkryciu w Ameryce czerwców kaktusowych, Polska produkcja zaczęła być wypierana przez tańszą nowość. Sam barwnik powstaje z ekstrakcji kwasu karminowego z ciała owada i zmieszaniu go z solami glinu lub wapnia. Pozyskiwanie barwnika z czerwców ogranicza się do wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury, czy to pod postacią wrzątku, światła słonecznego czy pary wodnej. Obecnie barwnik ten stosuje się w przemyśle spożywczym (napoje alkoholowe, sosy, nadzienia owocowe, mięsa, wypieki, jogurty i polewy) i kosmetycznym (cienie do powiek, szampony, tusze do rzęs) a jego wielką zaletą jest naturalne pochodzenie, dzięki czemu wyparł z użycia niektóre syntetyczne barwniki (np. alizarynę). Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może powodować m.in. wstrząs anafilaktyczny bądź katar sienny czy pokrzywkę. Koszenila w podsumowaniu: • stosowana jako środek odstraszający mrówki • nieodpowiednia dla wegetarian i wegan • działania niepożądane • surowiec może wywoływać obrzydzenie • produkcja powoduje cierpienie zwierząt (pluskwiaki to też zwierzęta) E 133 - BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF - syntetyczny niebieski barwnik stosowany przy produkcji napojów, produktów z żelatyny, płatków śniadaniowych, deserów i kremów do ciast a nawet groszku konserwowego. Efekty niepożądane np. reakcje alergiczn, nasilenie astmy czy pokrzywki. Błękit brylantowy E 133 może powodować silną reakcję alergiczną i podrażniać jelita. Jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Z tych względów jest zakazany w produkcji żywności np. w Szwajcarii. Barwnik ten kryje się niemalże we wszystkich słodyczach i napojach o intensywnie niebieskim kolorze. Występuje między innymi w tak popularnych produktach jak M&Ms czy Skittles oraz w smerfowych lodach. Jak się chronić? Największą niewiadomą są mocno kolorowe drażetki czy żelki na wagę i lody gałkowe, które są sprzedawane bez etykiet, a w składy nikt nie wnika. Tam mogą się kryć zarówno barwniki z grupy Southampton jak i błękit brylantowy. Dziewne jest jednak to, że ludzie nie rozumieją dlaczego są takie duże kolejki do usług onkologicznych.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 11:42Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama