Projekt Erasmus +
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Pile
„Staże w Bolonii pierwszym krokiem w dorosłość”- czterotygodniowe staże zagraniczne. Projekt realizowany na zasadach Erasmus + ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (POWER) w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, którego beneficjentem jest FRSE (Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji). Głównym celem projektu jest podwyższenie kompetencji zawodowych uczniów, doskonalenie komunikacji w języku obcym i podnoszenie atrakcyjności jego uczestników na rynku pracy. Uczestnikami projektu będą uczniowie klas technikum w zawodzie technik logistyk. Projekt obejmie 32 uczniów wyłonionych w procesie rekrutacji wewnętrznej. Staże odbędą się w przedsiębiorstwach logistycznych w Bolonii we Włoszech. Udział w projekcie jest całkowicie bezpłatny. Uczestnicy w ramach przygotowań odbędą zajęcia językowe (język angielski – 25 godz. i język włoski - 25 godz.), przygotowanie kulturowe – 6 godz., przygotowanie pedagogiczne - 5 godz. oraz warsztaty z pisania CV – 2 godziny.
Kwota dofinansowania do projektu wynosi 86 900 euro co stanowi równowartość 368 073,64 złotych.
Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile
Erasmus + realizowany w ramach projektu ,,Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego’’ Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój.
Akcja - Mobilność edukacyjna.
Typ akcji- Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego 2014-2020 realizowanego w trybie pozakonkursowym, którego beneficjentem jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.
Tytuł projektu ,,Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii’’
Przyznane dofinansowanie: 192 241,18 zł
Dotyczy wymiany pomiędzy szkołą, a FEPAMIC Cordoba Hiszpania, która jest organizacją pozarządową non-profit oferującą usługi tj. pobyt w domach dziennego pobytu, żywienie i catering, fizjoterapię, poradnictwo zawodowe.
Celem programu jest wymiana i zdobycie doświadczenia z zakresu cateringu hiszpańskiego.
Planowany wyjazd: lipiec 2017
Liczba uczestników: 20 uczniów i 3 opiekunów
Udział w projekcie pozwoli na:
- zwiększenie konkurencyjności na rynku pracy
- poszerzenie oferty praktyk
- nabycie przez uczniów umiejętności społecznych w zakresie komunikacji interpersonalnej
- nabycie umiejętności językowych
Projekt realizowany w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego lata 2014-2020, Europejski Fundusz Społeczny. Działania w ramach Osi Priorytetowej: Działanie 8.3. Wzmocnienie oraz dostosowanie kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy. Poddziałanie 8.3.1. Kształcenie zawodowe młodzieży - tryb konkursowy. Projekt dla ZSP Nr 2 i ZSG w Pile składała Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), natomiast szkoły są parterami projektu - „Rozwiń skrzydła kariery”
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Pile
Projekt skierowany jest do uczniów zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie fryzjer i sprzedawca oraz uczniów technikum w zawodzie technik logistyk. Obejmie również nauczycieli kształcenia zawodowego, dla których zaplanowane zostały kursy i szkolenia. W ramach projektu zostaną zrealizowane płatne miesięczne staże zawodowe dla uczniów technikum u pracodawców z branży logistycznej. Zostaną również zorganizowane różnego rodzaju kursy i szkolenia:
• kurs fryzjerski dla grupy 16 U/ 32h
• kurs "Przedłużanie włosów" dla 16 U, 8h/U
• kurs zintegrowanego HPZ z modułem SPEED i modułem Produkcji dla 24U/8h
• kurs z oprogramowania Cartall Truck
• kurs z obsługi programu Insert dla 12 U/12h
• kurs z obsługi i programowania kasy fiskalnej dla 12 U/30h
• kurs z obsługi klienta i technik sprzedaży dla 12U/36h
• kursu operator wózków widłowych dla 24 osób.
W projekcie zaplanowano także wyposażenie pracowni dla kierunku kształcenia technik logistyk zgodne z katalogiem wyposażenia pracowni dla 190 zawodów KOWEZiU.
Kwota dofinansowania 250 300 zł.
Umowa nie została jeszcze podpisana.
Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile
Wartość projektu wynosi 535 921,98 zł.
Celem programu są:
- studia podyplomowe/kursy dla nauczycieli przedmiotów zawodowych
- zajęcia doskonalące kompetencje oraz umiejętności zawodowe uczniów z zakresu:
barmaństwa
sommeliera
baristy
carvingu
florystyki
savoir vivre
animatora czasu wolnego
rezydenta
- warsztaty na uczelniach wyższych dla uczniów
- staże zawodowe dla uczniów oraz nauczycieli u pracodawców/przedsiębiorców
- stypendia stażowe dla uczniów
- wyposażenie pracowni gastronomicznych.
Planowany termin rozpoczęcia: 19.12.2016 – 19.06.2018
Liczba uczestników: dla około 300 uczniów oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Napisz komentarz
Komentarze