Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 25 października 2025 05:56
Reklama

UCZNIOWIE ZSG W PILE BĘDĘ SIĘ UCZYĆ NA POLITECHNICE KOSZALIŃSKIEJ

Podziel się
Oceń

Politechnika Koszalińska dołącza do ośrodków, które będą współpracować z Zespołem Szkół Gastronomicznych w Pile. Porozumienie, które podpisali dziś starosta pilski Eligiusz Komarowski, prorektor ds. studenckich Politechniki Koszalińskiej prof. nadzw. dr hab. Tomasz Królikowski oraz dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile Urszula Mrall umożliwia współpracę w zakresie kształcenia uczniów i podnoszenia kwalifikacji nauczycieli.

- Współpraca Zespołu Szkół Gastronomicznych i Politechniki Koszalińskiej przyniesie wymierne korzyści obu stronom. Gwarantuje ona przede wszystkim naszym uczniom dostęp do akademickich laboratoriów. Co więcej, daje też możliwość uzupełniania nabytej już wiedzy dzięki kontaktowi z kadrą akademicką. To w mojej ocenie duża wartość. Z kolei Politechnika Koszalińska może pozyskać dobrze przygotowanych studentów. Podpisana umowa stwarza także możliwość podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli, którzy uczą w placówce prowadzonej przez Powiat Pilski, chociażby poprzez udział w nieodpłatnych seminariach – mówi starosta pilski Eligiusz Komarowski.

- Bardzo się cieszymy, że zostaliśmy zaproszeni do współpracy przez Powiat Pilski i Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile. Staramy się z naszą ofertą wychodzić naprzeciw potrzebom szkół ponadgimnazjalnych - a przede wszystkim - potrzebom regionalnego rynku pracy - mówi  prof. nadzw. dr hab. Tomasz Królikowski, prorektor ds. studenckich Politechniki Koszalińskiej.

Współpraca partnerska będzie obejmować głównie młodzież kształcącą się na uruchomionym we wrześniu ubiegłego roku, kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością obsługa maszyn, a nauczycielom stwarza możliwość nieodpłatnego podnoszenia kwalifikacji.

- Oferta Politechniki Koszalińskiej wprost odnosi się do kierunku, w którym kształcimy naszą młodzież. Jako szkoła realizujemy przede wszystkim tzw. podstawę programową, a to co proponuje koszalińska uczelnia to są przede wszystkim nowości, które może zaoferować naszym uczniom i nauczycielom, i na to najbardziej liczymy – mówi Urszula Mrall, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile.

- Od niedawna kształcimy też studentów w zakresie procesów i urządzeń przemysłu spożywczego, dysponujemy znakomitym zapleczem dydaktycznym i młodą kadrą, a ci kandydaci którzy się z nami zwiążą mają szansę na rozwój swojej kariery naukowej. Ponadto pracodawcy oczekują dziś od pracownika konkretnych umiejętności, i my tego właśnie uczymy – mówi prof. nadzw. dr hab. inż. Błażej Bałasz, dziekan Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile jest pierwszą szkołą z terenu powiatu pilskiego, z którą Politechnika Koszalińska podpisała umowę o współpracy. Łącznie 9 szkół prowadzonych przez Powiat Pilski ma podpisanych 18 umów partnerskich z sześcioma uczelniami wyższymi.

Starostwo Powiatowe w Pile



Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie małe

Temperatura: 6°C Miasto: Złotów

Ciśnienie: 1001 hPa
Wiatr: 17 km/h

ReklamaMarcin Porzucek - Poseł na Sejm RP
KOMENTARZE
Autor komentarza: BłeeeeTreść komentarza: Kłamiesz, wiesz o tymData dodania komentarza: 21.10.2025, 00:59Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: 1943Treść komentarza: Postrzelał a potem do niego ktoś postrzelał. Fajnie.Data dodania komentarza: 20.10.2025, 11:00Źródło komentarza: Nasi Chłopcy z Wermachtu z fotografii II wojny światowej kryją historie, które czekały 80 lat na odkrycie ich bohaterówAutor komentarza: do wyżejTreść komentarza: Bredzisz i od rzeczy farmazony wypisujesz.Cymbał.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 21:49Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: ryżofilTreść komentarza: Rolnicy czekają na możliwość zwiazków partnerkich, możliwość przepisania na sasiada ziemii. Przestańcie z tym zbytem. Premier jasno powiedział, że konsument sie liczy nie rolnik.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 19:52Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: noga od stołuTreść komentarza: Teraz złodzieje maja się jak pączki w maśle. dziura w VAT jest kolosalnaData dodania komentarza: 19.10.2025, 19:50Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.Autor komentarza: Hodowca ?Treść komentarza: Winna jest zmienna pogoda,w 80% bo gdy siewy i nasadzenia były wiosna to była susza.Gdy zakwitły drzewa owocowe,przyszedł mróz ,potem silne gradobicia.gdy rzepak czy zboża do koszenia to były co dzień deszcze.Zima bez śniegu aby pola nasaczyc choć troche wodą. Rolnikom nalezy tylko współczuć. Dyni nikt nie chce bo w oborach i świniarniach pusto,bez zwierząt,posprzedawali bo pasze za drogie a mięso w skupie za tanie. A inne kraje przysyłają tanią wołowinę ale na czym były wyhodowane te ich świniaki ? kupić czy nie? ja nie kupuję.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 09:46Źródło komentarza: Czas agonii dla polskiego rolnictwa i przemysłu.
Reklama
Reklama