Podstawa do przyrządzania idealnego sushi
Absolutną podstawą do przygotowania idealnego sushi, jest ryż. Jednak nie możemy użyć pierwszego lepszego produktu. Powinniśmy raczej sięgać po krótko ziarnisty i kleisty. Kiedy zakupy mamy za sobą, czas na przygotowanie. Proces ten dzieli się na trzy etapy:
- Płukanie - ryż płuczemy pod letnią wodą. Ważne, żeby w trakcie delikatnie mieszać całość. Czynność wykonujemy do momentu, aż woda zmieni się z białej na przezroczystą. Dopiero wtedy możemy pójść dalej.
- Gotowanie - rozpoczynamy od tradycyjnego ugotowania wody. Następnie zmniejszamy temperaturę i dodajemy przepłukany wcześniej ryż. Należy zwrócić szczególną uwagę na proporcje: na 250 ml wody przypada 250 g ryżu (można odmierzyć to za pomocą zwykłej szklanki). Wszystko nie powinno trwać dłużej niż 10 minut.
- Zalewa - kiedy nasz ryż stygnie i wchłania resztę wody, my szykujemy zalewę. Wystarczy dodać olej ryżowy, sól i cukier. Następnie wszystko przekładamy do wspólnego pojemnika i dokładnie mieszamy.
Przestrzegając tych instrukcji, na pewno uda nam się przygotować pyszny ryż do naszego sushi.
Jak prawidłowo zwijać sushi?
Etap zwijania sushi to zazwyczaj moment, w którym większość ludzi się zniechęca. Istnieje wiele różnych rodzajów tego dania od maki przez sashimi aż po California Rolls. Jednak nie musimy od razu znać wszystkiego. Możemy zacząć od najprostszych i najpopularniejszych maki. Wystarczy kawałek glona nori ułożyć błyszczącą stroną do blatu. Na jego środek dać ryż i rozprowadzić go po całości. Przytrzymujemy danie palcami (środkowym i serdecznym), a za pomocą kciuka zwijamy rolkę. Warto lekko ugnieść zawartość, żeby całość była bardziej stabilna.