Od Europy do Ameryki
Whiskey jest obecnie produkowana na całym świecie. Jej ojczyzną jest bez wątpienia Europa, gdzie pojawiła się najwcześniej. Zarówno szkocka, jak i irlandzka wersja trunku została dopracowana do perfekcji. Szkoci tak zakochali się w whiskey, że postanowili chronić jej recepturę specjalnym rozporządzeniem. Dzięki The Scotch Whisky Act mianem szkockiej określa się wyłącznie ten trunek, który powstał na terenie Szkocji, ze szkockiej wody i jęczmienia. W ten sposób uchroniono szkocką whisky przed marnymi podróbkami. To także Szkoci stoją za produkcją tego trunku w Stanach Zjednoczonych. To właśnie europejscy imigranci rozpoczęli wytwarzanie alkoholu, dostosowując przepis do panujących tam warunków naturalnych. Słód jęczmienny zastąpiono kukurydzą, a do leżakowania zaczęto wykorzystywać nowe dębowe beczki. Leżakowanie trwało zaś nie trzy, a co najmniej dwa lata. Whiskey produkuje się także w Japonii i to z bardzo dobrym skutkiem. Niedawno jedna z nich została uznana najlepszym trunkiem na świecie.
Jack Daniels – Tennessee whiskey w najlepszym wydaniu
W Stanach Zjednoczonych produkuje się sześć różnych gatunków whiskey. Dwa z nich znane są na całym świecie. Za ich wytwarzanie odpowiadają dwa stany: Kentucky i Tennessee. Pierwszy to światowa stolica bourbonu. To tu powstaje 95% światowej produkcji. Dominującym składnikiem burbonu jest kukurydza. Stanowi ona od 51 do nawet 70% zawartości zbożowej mieszanki. W Tennessee powstaje natomiast nieco inna whiskey, o zdecydowanie mniejszej zawartości kukurydzy. Czynnikiem decydującym o wyjątkowości Tennessee whiskey jest proces filtracji. Zarówno Jack Daniels, jak i George Dickel jest filtrowany przez trzymetrową warstwę węgla drzewnego, co nadaje im charakterystyczny, łagodny smak i aromat. Jack Daniels powstaje w najstarszej destylarni w Stanach Zjednoczonych. Sprawdź tutaj, co jeszcze powinieneś wiedzieć na ten temat https://swiat-whisky.sklep.pl/23-tennessee. Twórcą tego whiskey jest potomek szkockich imigrantów, Jasper Newton Daniel, który od najmłodszych lat zajmował się produkcją whiskey. Silna konkurencja sprawiła, że wytrwale dążył do tego, by uzyskać alkohol wyróżniający się na tle konkurencji. Ta sztuka udała mu się w 1887 roku. Jack Daniel’s Old No.7 szybko zdobyła uznanie specjalistów i konsumentów. Do dziś jest jednym z najpopularniejszych whiskey na świecie.