Jeszcze parę pytań
Czy w Japonii tylko sushi jest uważane za dobre jedzenie? Co najbardziej będzie smakowało turystom z Europy? Czy w Japonii są potrawy wegetariańskie? Co jest w czasie pobytu w Japonii? Odpowiedź na te wszystkie pytanie znajdziesz w tym artykule. Dobre jedzenie w Japonii jest jednym z najważniejszych powodów, dla których warto jest pojechać do tego kraju. W Europie świetnie znane jest sushi, które zyskało również niesamowitą popularność, jednak Japonia ma w swojej ofercie jeszcze wiele innych ciekawych dań. Najbardziej warte polecenia to: ramen, okonomiyaki, tofu, sobą.
Czemu potrawa ramen uważana jest za dobre jedzenie?
Ramen jest zupą, którą Japończycy przenieśli do swojej kuchni z Chin. Najłatwiej można ją porównać do polskiego rosołu, ponieważ jego podstawą jest aromatyczny wywar. W misce jest jednak dużo więcej składników, dzięki którym to danie jest o wiele bardziej sycące. Do mięsno- warzywnego wywaru dodaje się makaron pszenny oraz inne składniki, zależnie od wybranej opcji: jajko, mięso, szczypiorek, cebula, owoce morza itd. Ramen to naprawdę dobre jedzenie. Uważany jest za jedno z najsmaczniejszych dań w Japonii. Ostatnio jest też popularny w Polsce. Można go zjeść w wielu knajpach w Warszawie. To eksplozja smaków znajdująca się w jednej misce.
Sushi- najbardziej popularne danie japońskie
Nie mogłoby być japońskiej kuchni bez sushi. Zawsze najbardziej cenione jest oczywiście to oryginalne. To trochę tak samo, jak z włoską pizzą. Niby mamy ją w Polsce, ale we Włoszech smakuje zupełnie inaczej. Sushi w Japonii w zależności od miasta może mieć różne ceny. Za każdym razem jest to tak smakowite doświadczenie kulinarne, że nie chce się wychodzić z knajpy. Zamawia się najczęściej talerzyk za talerzykiem, rybkę za rybką. Jedząc oryginalne sushi należy oczyścić jamę ustną marynowanym imbirem. Sushi w Japonii zawsze jest pyszne. Co ciekawe, sushi w Japonii jest dużo tańsze niż w Europie, przede wszystkim dlatego, że jest ono ogólnodostępne. Nie tylko w drogich sushi barach. W Japonii dobre jedzenie to przede wszystkim smak, a nie wygląd. Dlatego w japońskich restauracjach sushi nie jest robione z takim pietyzmem jak w Polsce. Nie można być w Japonii i nie spróbować oryginalnego sushi. Tym bardziej, że do wyboru masz nieograniczoną ilość restauracji.